top of page

HOGESCHOOL ROTTERDAM
LOCATIE ACADEMIEPLEIN

Renovatie van de locatie Academieplein


Dit renovatieproject betreft een locatie van de Hogeschool Rotterdam met een totale oppervlakte van circa 30.000 m2 welke in fases gerenoveerd wordt. De eerste drie fases zijn afgerond tussen 2018 en 2020.

Monumentale deel

In deze eerste periode werd het monumentale gedeelte van het complex aangepakt. Alle ruimtes zijn voorzien van een nieuwe klimaatinstallatie welke wordt gestuurd op temperatuur en CO2 gehalte. Zonder dat we het wisten waren we hier al zeer vooruitstrevend bezig, met het oog op de latere ontwikkelingen rond het Coronavirus en de extra noodzaak van goed geventileerde ruimtes. Ook zijn alle vloeren en plafonds vernieuwd en is de indeling naar de laatste wensen en eisen van het onderwijs aangepast.

Tweede deel renovatie
Vanaf de zomer 2020 tot aan september 2022 wordt het tweede deel in vier fases gerenoveerd. Hierbij wordt het deel van het complex dat in de jaren '60 is bijgebouwd gerenoveerd.

Buiten dezelfde werkzaamheden als in het monumentale deel wordt hier ook een gevel vervangen. De gevel aan de 's Gravendijkwal zijde stamt nog uit de jaren '60 en hierin is asbest aangetroffen. De impact van de werkzaamheden is hier daarom wat groter. Ook worden alle gevelkanalen welke in de jaren '90 zijn aangebracht verwijderd en worden nieuwe schachten in het pand gemaakt om ook hier de klimaatinstallatie te laten voldoen aan de huidige normen. 
 

Verduurzaming

De Hogeschool Rotterdam heeft verduurzaming hoog op de agenda staan. Zij zijn op veel verschillende terreinen actief met verduurzamen. Uiteraard was het belangrijk dat dit meegenomen werd in de renovatie. Om te zorgen dat dit pand volledig aan de huidige duurzaamheidseisen voldoet zijn de gevels en het dak tevens voorzien van na-isolatie. Ook ligt een deel van het dak vol met zonnepanelen en hebben zij een groen dak. 

School blijft open

Bijzonder binnen dit project is dat alle werkzaamheden moeten plaatsvinden terwijl de school open is. Leerlingen en studenten mogen zo min mogelijk overlast ondervinden, terwijl de planning wel gehaald moet worden. Communicatie is hierbij zeer belangrijk voor wederzijds begrip en duidelijkheid. 

Het team van Abstract Management neemt voor deze renovatie het projectmanagement en de directievoering voor haar rekening. Het pand zal eind 2022 opgeleverd worden, klaar voor de toekomst.

Opdracht:

Projectmanagement en directievoering

Opdrachtgever: 

Hogeschool Rotterdam

Grootte:

30.000 m2

Architect:

DP6 architecten en Gééf

Samenwerkende partners:

Hogeschool Rotterdam, DP6 architecten, PM2, Imd constructeur, Strukton,

Breijer projecten, De Praktijk Consulting 

Jaar:

2018 - 2022

Plaats:

Rotterdam

Foto's:

Abstract, Hogeschool Rotterdam (fotografie door Levien Willemse)

bottom of page