top of page

RDM ROTTERDAM ACADEMIE
VAN BOUWKUNST

Kenmerken

Op het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), midden in het Rotterdamse Stadshavensgebied, is RDM Campus gerealiseerd. Onder het motto Research, Design and Manufacturing is dit terrein herontwikkeld tot een unieke vestigingslocatie en broedplaats voor de creatieve en innovatieve maakindustrie. Onderwijs en bedrijven werken hier samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van bouwen, mobiliteit en energie.

Het middelpunt van RDM Campus is het herbestemde hoofdkantoor van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij: RDM Droogdok 17. Het betreft de nieuwe huisvesting van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, onderwijsfaciliteiten voor de Hogeschool Rotterdam, conferentiefaciliteiten en diverse kantoorruimten.

De Academie omvat een integraal ontwerp voor de interne verbouwing van het casco met een nieuw interieur. Het bestaande gebouw is gebouwd in 1913 in een zakelijk expressionistische stijl. De opgave is het op eigentijdse wijze inpassen van het nieuwe programma in het monumentale pand waarbij oud en nieuw in elkaar zijn verweven. De kleurstelling en het materiaalgebruik, met subtiele verschillen in glansgraad, textuur en kleur, zorgen voor eenheid en herkenbaarheid van de aaneengeschakelde nieuwe ruimten.

De generieke programma’s zoals onderwijs- en kantoorruimten zijn uitgevoerd in parelwit en worden opgespannen tussen de twee specifieke publieke ruimten die in chocoladebruin zijn uitgevoerd; de tentoonstellingshal en het auditorium, die daarmee een voelbare kop en staart vormen in het plan. Wisselende kleurcombinaties in bruin en wit van het meubilair, die per ruimte verschillen, versterken de identiteiten van de afzonderlijke ruimten en geven verschillende sferen.

Opdracht:

Algeheel projectmanagement vanuit de opdrachtgever tijdens het ontwerp en de uitvoering.

Opdrachtgever:

Hogeschool Rotterdam en Albedacollege

Grootte: 

20.000 m2

Architect: 

Studio RTM en Spee architecten (voorheel Plus Architecten)

Jaar:

2007 - 2010

Foto's:

Rob 't Hart fotografie

bottom of page