top of page

ZORGSAAM ZIEKENHUIS LOCATIE DE HONTE
 

Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 9
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 3
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 4
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 6
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 2
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 5
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 7
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 8
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 1
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 10
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 11
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 12
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 13
Abstract_Management-Zorgzaam_Terneuzen-Dagbehandeling_MDL_lounge 14

Realisatie Centrale Dagbehandeling en MDL Lounge

Na de vernieuwbouw van het OK- en CSA Complex van ZorgSaam Ziekenhuis locatie De Honte verzorgde het team van Abstract Management ook de bouwontwikkeling van de centrale dagbehandeling en MDL (Maag-Darm-Leverziekten) lounge, met een totale capaciteit van 20 bedden.

Dagbehandeling

De afdeling in het bestaande beddenhuis, dicht bij het OK-complex gelegen, is geheel gerenoveerd en aangepast op het proces voor de dagopnames. Er is gekozen voor twee 4-bedskamers en twee 2-bedskamers. Alle patiënten die na een ‘snijdende’ behandeling dezelfde dag weer naar huis kunnen worden nu op een aparte afdeling verpleegt, waardoor dat veel beter te organiseren is.

 

Er ontstaat een andere dynamiek en er kan nauwkeuriger worden gepland. Zo’n aparte verpleegafdeling dagbehandeling, met patiënten van alle snijdende specialismen (orthopedie, chirurgie, urologie, kno, gynaecologie, plastische, kaak) bij elkaar, haalt ook de druk omlaag op de andere verpleegafdelingen omdat zij zich kunnen concentreren op de langer verblijvende patiënten. Er hoeft niet telkens tussendoor een kort verblijf ingeregeld en ook weer afgesloten te worden. Bovendien is het prettiger voor de patiënten zelf. Die hebben allemaal kort verblijvende lotgenoten rondom zich, en liggen niet meer naast zwaar zieke patiënten.

MDL Lounge

Daarnaast is er een lounge met acht bedden gerealiseerd voor de MDL patiënten die een onderzoek hebben ondergaan en nog tijdelijk gemonitord moeten worden. Ook patiënten die voor een andere kleine verrichting worden gesedeerd, kunnen daar onder observatie bijkomen.

Op de nieuwe afdeling staat de ‘zorgreis’ van de patiënt, ofwel de patient journey centraal, zowel qua beleving als efficiënte logistiek. Wat de patiënt tijdens het kort verblijf, afhankelijk van de situatie op dat moment, nodig heeft maar ook verwacht (bijvoorbeeld niet langer hoeven wachten op ontslag als er al akkoord is van de specialist) wordt gedaan.

Warme sfeer

De werkzaamheden bestonden uit een geheel nieuw inbouwpakket en aanpassing van de installaties en verlichting. Deze aanpassingen hebben geleid tot een warme sfeer waar patiënten zich beter op hun gemak voelen, wat helpt bij een sneller herstel.

Optimalisering werkproces

Bij de initiatieffase hebben we veel tijd gestoken in optimalisering van het werkproces om zo op de juiste plaats ruimte te creëren en te bepalen waar de inrichtingselementen geplaatst moesten worden. Tijdens gebruik ervaren de patiënten en verpleegkundigen dit als zeer prettig.

 

Het team van Abstract heeft de opdrachtgever begeleid tijdens de ontwikkeling en van advies voorzien op de juiste momenten. Hierbij heeft zij zeer prettig samengewerkt met de opdrachtgever, de architecten en alle bouwpartners.

Opdracht:

Ontwikkeling, advies en bouwbegeleiding bij de realisatie Centrale dagbehandeling en MDL lounge

Opdrachtgever: 

Stichting ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen

Grootte:

450 m2

Architect:

Gortemaker Algra Feenstra

Samenwerkende partners:

Leo interieur, Maas afbouw, Jurri projectstoffering,

E21 en ZVU De Schrijver schildersbedrijf

Jaar:

Januari 2020 tot november 2020

Plaats:

Terneuzen

Foto's:

Stichting ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen

bottom of page